G500 maakt wat los

G500, het initiatief van Sywert van Lienden en de zijnen, zorgt in ieder geval voor veel reuring onder alle generaties. Groene Amsterdammer (Baby Boom bashing), Volkskrant (‘old boys network van de jeugd’), DWDD en kijk ook eens een tijdje mee op Twitter #G500. Nog eens iets anders dan Occupy, de beweging die eerder het oude vertrouwde pad van demonstratie bewandelde en hiermee weliswaar het onbehagen uitte maar geen concrete doelen stelde noch bereikte.

Hier is dan de vernieuwing, die verwacht wordt van jonge generaties, die de samenleving verder kan brengen. Het oude systeem op spraakmakende wijze benutten voor de doelen van deze generaties, die hun belangen niet voldoende gewaarborgd zien in handen van de generaties die het pluche bemannen. Ze hebben in dat laatste natuurlijk gelijk, want in de maatschappij en in organisaties is inderdaad sprake van ‘grijze macht’ en is invloed in de sturende top maar voor een enkeling uit de jongere generaties weggelegd. In het systeem moeten ze ‘wachten op hun beurt’. En deze nieuwe generatie neemt dat niet. Een van de opvallende kenmerken van generatie Einstein is dat ze zich met groot gemak gelijkwaardig voelen aan ouderen en wars zijn van hiërarchie in dit opzicht. Dus zo bezien is het geen wonder dat ze zich langs deze weg gaan doen gelden.

Helaas zit de vernieuwing vooral in de methode die ze hanteren, maar klinken de thema’s en de doelen die ze nastreven als ouderwets eigenbelang. Misschien als tegenwicht in de politieke strijd wel begrijpelijk, maar het zou zo mooi zijn als deze jonge generaties ons nu eens zouden laten zien dat ze ook vernieuwing brengen door een holistische kijk op de samenleving. Dat ze generaties samenbrengen in plaats van uit elkaar spelen. Voor iedere generatie in iedere levensfase de beste deal maken. Want laten de G500 en degenen die zij vertegenwoordigen niet vergeten dat ook zij straks die andere fasen gaan doormaken.

Laat intussen de oudere generaties zich eens achter de oren krabben en bedenken hoe we dit verder gaan doen. Ook zij moeten het bastion van de gevestigde belangen verlaten en openstaan voor een best deal for all. De stem van de jongeren laat zich horen en zal luider klinken als ze niet een gelijkwaardige stem krijgen in het koor van de politiek. Laat het een uitnodiging zijn aan alle generaties om op elkaar af te stemmen, een ware generatiedialoog!

Lees ook G500: invitatie tot generatiedialoog door Pieter van Dijk op de website van Rijp en Groen.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s